Judy Blank – Saddies

Color

Blue, Purple

6,95 incl. VAT

Je gelooft het niet, maar de meest gedraaide muziek op de platenspeler van Utrechtse indiefolksensatie Judy Blank is… Motown. Opzwepende soul met een bitterzoet randje, vaak verstopt onder feestelijke blazers. Dansbare droevige disco. Favoriet is ‘Tears of a Clown’, een banger van Smokey Robinson. De context van dit liedje werd de inspiratie voor Saddies, haar nieuwe EP, die in april verschijnt. Want het leven is nu eenmaal niet altijd een feestje. 

Na een onverwachte mentale breakdown afgelopen zomer leek het even klaar met Blanks’ eindeloze wilde plannen en grote dromen. Niets leek meer de moeite waard toen haar optimisme wegsmolt en plaats maakte voor de beginselen van een burnout. De levenslust was ver te zoeken en het ontbreken van perspectief kleurde elke dag grijs. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. Na de eerste roerige periode ontstonden er weer flarden van liedjes. Zinnen en ideetjes flitsten langs wanneer ze duizelig achter haar piano zat, zich niet groot probeerde te houden en toegaf: ‘’Ik ben niet oké.’’ Het bleek gratis therapie. Langzaamaan verzamelde ze een stapel nieuwe liedjes met donkere thema’s: mentale druk, anxiety, FOMO. Ze produceerde zichzelf, onder toeziend oog van producer Roy van Rosendaal (Figgie, Le Motat, Nonchelange) in zijn studio, die ironisch genoeg in een voormalige GGZ-instelling is gevestigd. Ondanks de beladen thema’s klinken de glimmende folkdeuntjes niet zwaar, maar speels, licht en dromerig. Herkenbare sores wordt bezongen met een flinke dosis zelfspot. En met succes: de sarcastische eerste single, ‘Karaoke’, explodeerde op de Nederlandse radio terwijl ze zelf in Mexico zat. Dit voorjaar verschijnt de rest, op een pastelkleurig cassettebandje. Inclusief blazers.

‘’Het leven is verre van perfect. De wereld is niet altijd goed te begrijpen. Het is oké om soms droevig te zijn. Ik denk dat ik er bijna ben, al geloof ik dat zelf nog niet altijd.’’

Saddies, geïnspireerd door crybabies als Nick Drake, Christian Lee Hutson en Julia Jacklin, komt op 22 april uit op cassette.